31.8.12

Isaac

Moni onki varmaa kuullu uutisist yms. täst Isaac-hurrikaanist. Aattelin vähä kirjotella siitä, ku se ja sen vaikutukset on ollu tääl nyt aika hyvin esillä tän viikon ajan.

Olin ihan paniikissa ku maanantaina yhel tunnil kuulin meijän opettajan sanovan "Hurricane Isaac" ja "on Friday". Aloin heti kyselee mun luokkalaisilt et apua kuollaaks me ja mitä ihmettä tuleeks tänne hurrikaani apua apua ! Onneks sitte selvis, et me päästää helpolla tosta, koska asutaa sen verran kaukana rannikosta. Meille tosiaan tuli vaa rankkasateet tos eilen illalla ja nyt eilisen ja tän päivän ajan on tuullu vähä kovempaa mitä yleensä.


























Valitettavasti New Orleansilla ei ollu ihan yhtä hyvä tuuri ku meillä. New Orleanshan on se paikka missä Isaac aiheutti pahinta jälkeä. Hurrikaanin rantautuessa, se onneksi siis heikkeni trooppiseksi myrskyksi, mikä siltikin aiheutti tuhoa. Se katkoi monilta ihmisiltä sähköt ja New Orleansin kadut tulvivat. Ihmisiä on jouduttu pelastamaan kotiensa katoilta tulvan takia. Isaac oli siis 1 luokan hurrikaani, mikä on siis heikoin hurrikaani 1-5 asteikolla.

Syy minkä takia Isaac ei meillä aiheuttanu tuhoa on siinä, että hurrikaanit saavat voimansa lämpimästä vedestä. Tullessaan maan päälle, ne alkaa menettää voimaansa, ja hiipuu sateiksi ja tuuliksi. Oli kyllä jännä eilen illalla, ku mentii Beatricen kanssa käymään kaupassa sateen ja tuulten piiskatessa, ajatella että se kaikki johtu hurrikaanista. Sen kyllä huomas helposti, ettei tää ollu mikää normaali sadekuuro, kosk se oli selkeesti voimakkaampi. Tää sattu hassuun aikaan, ku ollaa just puhuttu Safety Educationin tunneilla hurrikaaneista. Oli siis helpompi nyt ymmärtää Isaacin käyttäytymistä, kun oltiin just perehdytty hurrikaaneihin.

Puhuttiin toissapäivänä perheen kanssa hurrikaaneista ja tornaadoista. Ne kerto et meil ei oo mitää hätää hurrikaanien suhtee, koska ollaan niin kaukana rannikosta, mut tornaadoja täällä on kyl ain keväisin. Tääl tulee siis kuuluu keväällä sireeni joka hälyttää lähellä olevasta tornaadosta, ja sillo meijän kaikkien pitää mennä joko alakerran vessaan tai meijän hostäidin komeroon suojaan. Tai jos satutaan olee koulussa sillon, ni kaikki oppilaat käsketään käpertymään pikkusiks kasoiks käytäville. Hah, et kevättä odotellessa sit vaa !

EDIT: Oli muute tosi kiva lähtee tänää illal ulos, ku just enne lähtöö televisios pyöri varotus et Mississippis on syytä olla varuillaan ja valmiina etsimään suojaa tornaadojen varalta...

1 comment: